torstai 4. syyskuuta 2025

 

05.09.2025

Touhulan omenapuissa on tänä vuonna tosi paljon omenoita. Valkea kuulas on se lajike jonka halusin ensimmäiseksi Touhulaan tullessani istuttaa. Se on niin  hyvä syöntiomena ja kypsyy aikaisin eli nyt jo syötävissä ja paranee vain ajan kanssa. Niistä tulee lopulta sellaisia läpikuultavia (siitä kai nimikin on peräisin) ja tosi mehukkaita.

 Ensimmäistä kertaa tänä vuonna myös Juuso-talviomena tuottaa paljon omenoita. Se on jo 15 vuotta vanha eikä siitä ole saanut tähän mennessä kuin muutaman maistiaisomenan. Mutta nyt niitä tulee ja paljon ! Puu on kasvanut jo ihan liian isoksi, mutta näköjään se ei omenatuotantoa haittaa. Päinvastoin.

 

Omenoita siis  syödään niin paljoin kuin sielu ja vatsa kestää ja niitä annetaan tietysti myös ystäville ja kylänmiehille/naisille, mutta toki säilökin pitää. Entiseen tapaan kuivaan omenarenkaita, pakastan viipaleina, teen omenasosetta. Karin kanssa mietittiin  omenasiiderin/omenaviinin tekoakin....en tiedä maksaako vaivan ? Yhden kerran ollaan itse tehty viiniä, mutta kovin hyvän makuiseksi ei sitä silloin ainakaan saatu.

Ja kaupungissa naapurin rouva jo kovasti odottaa luumupuun satoa....ne kun on hänen herkku

2 kommenttia:

Mummu Pirkanmaalta kirjoitti...

Kotimaiset omenat ovat ihan parhaita. Saan niitä poikani pihan puusta ja olen pakastanut viipaleet. Tuoreena ne tietysti parhaimpia ovat.

Terhi kirjoitti...

Omenoista tuppaa olemaan monellakin ylitarjontaa ja hyvä että niitä jaetaan auliisti sitten muillekin. Pakastetut omenaviipaleet on käteviä käyttää pitkin talvea. Minulla ainut ongelma on , että pakastin tursuaa liikaa kaikkea ja näin syksyllä sinne pitäisi saada mahtumaan sitä jos tätä.